Ingrid Andrea og Ruben viser frem den nye dunken, avfallsbøtte og poser som du skal ta i bruk til kildesortering av matavfallet.
Matavfall og emballasje – Reisen mot gjenvinning starter hos deg
«Lurer du på» quizen
Send en e-post innen 31.desember til ditte@senja-avfall.no Skriv «quiz» i emnefeltet og skriv ditt navn i e-posten. Da får du en lenk til «Lurer du på»-quizen om kildesortering. Legg merke til at du får god hjelp til svarene her på siden. Vi trekker 3 vinnere blant de som har flest riktige svar og har gitt samtykke til at vi offentliggjør navn.
Legge merke til ditt matavfall
Nå starter vi gradvis opp innsamling av matavfall i Balsfjord, Dyrøy, Målselv, Salangen, Senja og Sørreisa kommuner. Matavfall er naturens og fellesskapets gull på grunn av fosfor. Fosfor er en begrenset ressurs på jorda, som alt liv – planter, dyr og mennesker – er avhengig av. Derfor må vi nyttiggjøre hver eneste kilde. Ditt matavfall og bioposene kjører vi til Skibotn. På den måten blir begge deler til kompost Når RÅ Biopark står klar i 2027 blir det til biogass og «restproduktet» blir gjødsel.
Eksempler på matavfall
- Matrester
- Fisk og skalldyr
- Brød og andre bakevarer
- Skrell og skrotter fra frukt og grønsaker
- Kaffefilter og grut
- Tørkepapir og servietter med f.eks. fiskeslo, rekeskall eller små mengder rått kjøtt
Dette er ikke matavfall
- Blomster, planter og jord
- Frityrolje
- Mat i emballasje
- Store beinrester
- Mat- og bakepapir
- Sigarettstumper og snus
- Tyggis
Legg merke til emballasjen maten er pakket inn i
Makrellboks. Kaviartube. Aluminiumsfolie. Syltetøyglass. Viste du at vi i Norge nyttiggjør 100 % av innsamlet glass- og metallemballasje til materialgjenvinning? Viste du at opptil 80 % av alt metall som noen gang er produsert er i bruk? Gjenvinning av emballasje av glass og metall er viktig fordi det kan gjenvinnes uendelig. Når vi gjenvinner materialer reduserer vi også uttak av nye råvarer og vi reduserer energiforbruk: Faktisk sparer vi 0,8 kg CO2 hver gang vi gjenvinner 1 kg. glassemballasje! Derfor: Bring din emballasje av glass og metall til returpunkt - sammen med de store pappeskene
Nye rutiner og lange avstander
Det er bestemt ved lov at matavfall skal innsamles. Det betyr at du innen 1. januar 2025 får en ny beholder med grønt lokk, en bøtte til kjøkkenet og bioposer. Vi vil hente ditt matavfall hver 14. dag. Men det er lange avstander i Midt-Troms. Derfor blir det innkjøring av nye rutiner ut året. Det er to kamre på renovasjonsbilene og vi vil rullere mellom henting av restavfall og papp/papir/drikkekartonger sammen med den gjennomsiktige sekken til emballasje av plast hver 4. uke.
Få plass – slank restavfallet
Vi henter matavfallet separat - gradvis. Du kan derfor oppleve "vanlig" tømmefrekvens før vi får på plass rutinen i ditt område. Vi ber deg bruke det nye matavfallssystemet fra første dag. Det er viktig - også for å slanke restavfallet. Våre analyser viser at 11 % i restavfallet er matavfall og at det er mer emballasje av iser plast og av metall og glass i restavfallet enn – restavfall! Finn alt om kildesortering og gode tipps til mindre avfall på nettsiden sortere.no
Liten bøtten og bioposer
Bøtten er spesiallaget til matavfall med god lufting. Den er liten og passer perfekt til de bioposene, vi leverer til deg. Bioposene er laget av et bionedbrytelig maismateriale. Det er bra for miljøet, men betyr også at holdbarheten er begrenset til om lag et år: Bruk de derfor med god samvittighet.
Gode vaner
Gi deg selv gode vane: Når bioposen er fylt, binder du 2 knuter og legger den i matavfallsbeholderen. Kanskje hver dag? Kanskje et par ganger i uken? Når du holder på å gå tom, binder du en tom pose på matavfallsdunken. Da vet renovatøren at du skal ha flere.
MIN RENOVASJON – alt samlet
I appen MIN RENOVASJON og på Senja Avfall sin nettside under menypunktet «Husholdning/Min renovasjon» finner du din tømmekalender og kan få varsel. Du finner også dine returpunkter, gjenvinningsstasjoner og mer informasjon om kildesortering.
Lurer du på reisen til din emballasje?
Vil du vite mer om reisen til din emballasje av glass og metall? Finn mer informasjon hos Sirkel
Vil du vite mer om reisen til din emballasje av plast? Finn ut mer hos Grønt Punkt
Vil du vite mer om reisen til din drikkekartong? Skyll, brett og delta i returkartonglotteriet